Rolstoelbasketbal clinic RSG Tromp Meesters 11 januari 2016

We vertrekken ruim op tijd richting Steenwijk, waar de brugklas van RSG Tromp Meesters een leuke en leerzame les rolstoelbasketbal te wachten staat. De strakke nieuwe auto van Herman zoeft moeiteloos over de weg en brengt ons nog voor dat we de zaal in mogen op locatie. Terwijl Nathalie binnen het ‘verstoppertje spelen in het donker’ aanschouwt, bewaken Herman en ik de auto en aanhanger. Na een paar minuutjes wachten is de zaal voor ons en beginnen we met het uitladen van de sportrolstoelen. Als ze allemaal met wielen en al op de prachtig glanzende houten vloer staan, kan een foto natuurlijk niet ontbreken en even later staan ze te schitteren op de Facebook pagina van rolstoelbasketbal Emmen. Eslin en Eliza, aka ‘meisje 2’ en ‘meisje 3’, zijn inmiddels ook aangekomen en er wordt alvast preventief pleisters geplakt door Eslin. Zij heeft immers al het een en ander aan ervaring door de training bij Be Quick uit Zwolle. Langzaamaan komen de eerste kinderen binnen druppelen en de rolstoelen blijven niet onopgemerkt.

Steenwijk 11-1-2016 (2) Steenwijk 11-1-2016 (1)

Aandachtig worden ze bestudeerd en een enkeling maakt een nieuwsgierige opmerking voordat ze de kleedkamer in verdwijnen. Even later staan ze stak in gympak weer voor onze neus en kunnen Nathalie en Herman de les beginnen. Er wordt eerst even een introductiepraatje gehouden voor we de rolstoelen in gaan. Er wordt gebabbeld over wat nou eigenlijk een beperking is, het verschil tussen een gewone rolstoel en een sportrolstoel wordt opgehelderd en na het bewonderen van Herman zijn rechterbeen is het dan toch echt tijd om te gaan sporten. Enthousiast hobbelen de kinderen de zaal in en nemen plaats in de rolstoelen. Ook Eliza en ik maken voor het eerst kennis met de sportrolstoel en het is fantastisch. Nog even een korte spelregeluitleg en we beginnen met de wedstrijdjes. Er wordt fanatiek buiten de lijnen gerold, vol overtuiging mis gegooid en frontaal tegen elkaar aan gebotst, maar als iedereen een beetje gewend is gaat het stukken beter en worden er leuke aanvallen opgezet en behendig verdedigd. Als kers op de taart voelt een van de leerlingen zich zo thuis in de rolstoel dat hij erbij gaat zingen. Wanneer Nathalie de groep weer bij elkaar fluit, vraagt ze of het beeld van mensen met een beperking is veranderd door deze les. Een van de leerlingen antwoord hierop met ‘Ik dacht dat mensen in een rolstoel altijd een saai leven hadden, maar dat is dus helemaal niet zo’. Clinic geslaagd lijkt mij!


Saskia Kolster